Hledání
Archiv
Další články z rubriky
Kontakt

Z čeho se vyrábějí žvýkačky?

Žvýkám, žvýkáš, žvýkáme. Někdo žvýká jako kráva a někdo jen decentně pohybuje čelistmi. Snad všichni si pamatujeme na Pedra a jak jsme toužili po "americké žvejkačce". No dnes už těch "amerických žvejkaček" máme plné regály a dokonce vytlačily i československého mexičana Pedra. Ale co, žvýkačka jako žvýkačka, hlavně že žvýkání okysličuje mozek! A z některých reklam mám pocit, že nám ze žvýkačky může mozek i zamrznout... Ale z čeho se vlastně žvýkačky vyrábějí? Výzkumný tým složený z odborníků ve věku 3 – 6 let podrobil žvýkačky podrobné analýze a došel k následujícím závěrům:
  • základní hmota se vyrábí z cukru, gumy a karamelu, proto jsou žvýkačky sladké a natahovací
  • ovocné žvýkačky se vyrábí tak, že se k základní hmotě přidá ovoce
  • u "pálivých" žvýkaček se názory odborníků na jejich přípravu různí. Doposud se neshodli na tom, jestli je jejich pálivost způsobena náplní z pálivé papriky, nebo přidáním pepře, roztoku z pálivých kopřiv, nebo se tam prostě nakrájí cibule. V tom případě se však musí hmota doplnit o nějakou speciální ingredienci, aby se po žvýkačkách nebrečelo.
  • jedna odbornice ale celou tuto teorii zavrhla s tím, že žvýkačky se vyrábějí z pití, hlavně z minerálky

Ovšem naši odborníci se neomezili jen na analýzu složení. Podrobně se věnovali také dalším vlastnostem žvýkaček.

  • žvýkačky mají hodně společného s gumovými medvídky – obojí se vyrábí z karamelu
  • nedrobí se jako bonbón, protože se to jmenuje žvýkačka, aby to lidi požvýkali
  • jsou podobné gumě na gumování, ale jak naši odborníci zjistili ochutnávkou, guma je na rozdíl od žvýkačky tuhá a většinou bez příchutě
  • podrobně byly prozkoumány i reklamy: tak například zelené lístečky jako třeba v reklamě na „orbit professional“ jsou listy kopřivy
  • uvnitř některých žvýkaček je i lízátko (do teď jsem žila v omylu, že je tomu naopak)
  • ve žvýkačkách jsou zuby – členka výzkumného týmu se o tom přesvědčila pokusem, kdy žvýkala žvýkačku a když ji vyplivla, tak v ní byl zub

A z čeho se vlastně žvýkačky vyvinuly? Na tom se naši odborníci opět nemohou shodnout, ale nejčastěji se v jejich výzkumných zprávách objevují tyto čtyři hypotézy:

  • předchůdcem žvýkačky byly pěnové bonbóny
  • žvýkačka se vyvinula z čokolády
  • někdo kousal gumu na gumování a napadlo ho, že kdyby to mělo chuť a nedrobilo se to tolik, že by to bylo fajn
  • podobně jako gumu někdo kousal zmačkanou izolepu a napadlo ho to samé

-had-

Hadí bláznění | datum01.08.05 | 5757x | Poslat e-mailem

Diskuze:Z čeho se vyrábějí žvýkačky?

... pokud jste dočetli až sem, tak máte u Ferdy červený puntík
Zprávy z golfu